omega 3

Hoe kun je als veganist aan voldoende omega-3 komen?

Voeding uit zee of supplementen zijn de algemeen bekende bronnen om aan iemands dagelijkse behoefte aan omega-vetzuren te voldoen. De gemakkelijkst te verkrijgen bronnen van omega-3 vetzuren zijn echter visolie en vette vis zoals zalm, forel en tonijn.

Maar wist je dat er ook een heleboel vegetarische voedingsmiddelen zijn die deze heilzame vetten bevatten? Je hoeft je niet tot vis of visoliesupplementen te wenden om je dagelijkse dosis omega-3 binnen te krijgen. Omega-3 vetzuren zijn ook gemakkelijk te verkrijgen in een grote verscheidenheid aan plantaardig voedsel. 

De gezondheidsautoriteit beveelt een dagelijkse inname aan van 1100 milligram Omega-3 voor vrouwen en 1600 milligram voor mannen. 

Als je vegetariër bent, veganist, een hekel hebt aan de nasmaak van visolie supplementen of gewoon iemand die op zoek is naar milieuvriendelijke of veganistische alternatieven voor je Omega-3 inname, dan zijn hier een aantal voedingsmiddelen die je meteen in je dieet kunt gaan opnemen.

  1. Lijnzaad

Deze opkomende “superfood” boordevol Omega-3 vetzuren en voedingsvezels is een nutritionele krachtpatser. Elke portie voegt vezels, eiwitten, magnesium, mangaan, en natuurlijk vegan Omega-3 toe.

Studies tonen aan dat vlaszaden of de olie die eruit gewonnen wordt beide het vermogen hebben om cholesterol te verlagen. Ze kunnen ook helpen om de bloeddruk aanzienlijk te verlagen, vooral bij mensen met hoge bloeddruk problemen.

  1. Algenolie (Zeewierolie)

Algenolie is afkomstig van algen of mariene plantaardige organismen, bij sommigen ook bekend als zeewier. Het onderscheidt zich als een van de weinige veganistische en vegetarische bronnen van DHA. 

Hoewel het onderzoek beperkt is, blijkt uit studies dat de DHA uit algenolie bijzonder voordelig is omdat het ook cruciale mineralen zoals jodium kan bevatten. Bovendien is algenolie ook milieuvriendelijk. De beste manier om algen Omega-3 te consumeren is via vitaminen en supplementen op plantaardige basis.

  1. Chia Zaden

Chia zaden behoren tot de gezondste voedingsmiddelen op de planeet. Ze zitten vol met voedingsstoffen die veel voordelen kunnen hebben voor je lichaam en vooral de hersenen. Degenen die zich richten op veganistische omega-3 plantaardige voeding of zelfs vegetarische omega-3 bronnen zouden zich moeten verdiepen in de vele gezondheidsvoordelen van chiazaden.

Chiazaden zijn een geweldige veganistische bron van ALA omega-3 vetzuren, en leveren een aanzienlijke hoeveelheid vezels en eiwitten bij elke maaltijd. Bovendien hebben studies vastgesteld dat chiazaden het risico op chronische ziekten kunnen verminderen wanneer ze worden verorberd als onderdeel van een gezond evenwichtig dieet.

  1. Walnoten

Walnoten zitten vol met bijna 65% gezonde vetten en essentiële veganistische omega-3 (ALA), ze werken aan het behoud van de gezondheid van uw hersenen en helpen het geheugen te verbeteren. 

Volgens recente studies kan één portie walnoten voorzien in de behoefte van een hele dag aan omega-3 vetzuren. Dus het toevoegen van wat walnoten aan je ontbijtgranen, ook als garnering over je heerlijke yoghurt, of gewoon een handvol noten als een eenvoudige snack zal wonderen doen voor je veganistische Omega-3 behoefte.

  1. Hennepzaden

Hennepzaden hebben een sterke voedingsschets voor veganistische Omega 3. Er wordt gezegd dat ze een hoog gehalte aan antioxidanten, vetzuren, mineralen en vitaminen bevatten. 

Denk aan vegetarische Omega-3 bronnen; hennepzaden zijn een van de beste voor de job. Deze zaden zijn technisch gezien noten die gebruikt worden als voedingsmiddel. De doppen van deze zaden voegen vezels toe aan het dieet. Maal de zaden om het lichaam te helpen meer van de andere voedingsstoffen op te nemen.

  1. Spinazie

Spinazie is niet alleen rijk aan Omega-3, maar het is ook een geweldige bron van vitamine E. Plus, het is laag in calorieën – 40 calorieën per kopje gekookte spinazie. Spinazie staat ook bekend als een eetlustremmer, wat kan helpen bij gewichtsverlies. 

  1. Mosterdzaadjes

Mosterdzaadjes zijn effectieve metabolisme boosters met een rijke reserve aan Omega 3 vetzuren en antioxidanten. Van een enkele lepel mosterd wordt gezegd dat het ongeveer 100mg Omega 3 bevat. Daarnaast maakt de hoge hoeveelheid ALA het een effectief anti-inflammatoir middel. 

Ze worden vaak geconsumeerd in de vorm van sprinklers zoals peper of zelfs wijd in olie. De andere opmerkelijke zegen is de evenwichtige verhouding van Omega 3 en Omega 6, waardoor het een betere keuze is dan zelfs olijfolie.

Tip: Plantaardige Omega-3 algenolie – 100% Vegan & Visvrij | Testa Omega-3®

De kern van de zaak

Omega-3 vetzuren zijn een noodzakelijk bestanddeel van het dieet omdat ze ontstekingen kunnen tegengaan en het lichaam gezond houden. Je hoeft je eetgewoonten niet te veranderen of onvrijwillig vis te eten om deze essentiële vetzuren binnen te krijgen. Er zijn veel plantaardige vegetarische en veganistische omega-3 voedingsmiddelen en supplementen.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.