‘Traffic-light system’ kwantificeert de gezondheids- en milieu-impact van voedingsmiddelen

Onderzoekers hebben een “verkeerslichtsysteem” gecreëerd om voedsel te organiseren op basis van hun gezondheids- en milieu-impact.
Hun resultaten suggereren dat kleine, gerichte dieetvervangingen aanzienlijke gezondheids- en milieuvoordelen bieden.
De onderzoekers hopen dat hun nieuwe aanpak individuen in staat zal stellen om voedingsveranderingen aan te brengen die leiden tot een gezondere en duurzamere levensstijl.
Dieetkeuzes zijn van invloed op zowel het milieu als de menselijke gezondheid.

Het consumeren van te veel ongezond voedsel en te weinig gezond voedsel zijn de belangrijkste oorzaken van gezondheidsproblemen in de Verenigde Staten. Uit een onderzoek bleek dat voedingsfactoren in 2017 hebben bijgedragen aan 11 miljoen sterfgevallen en 255 miljoen voor invaliditeit gecorrigeerde levensjaren wereldwijd.

Wat we eten heeft ook invloed op het milieu door de voedselproductie te beïnvloeden, wat van invloed is op het landgebruik en de uitstoot van broeikasgassen.

Onderzoek heeft gesuggereerd dat voedselsystemen omgevingsbeperkingen hebben. Uit een onderzoek bleek dat het voedselsysteem van de planeet onder de huidige omstandigheden slechts 43% van de wereldbevolking, oftewel 3,4 miljard mensen, kan voorzien van een uitgebalanceerd dieet.

Uit een ander onderzoek bleek dat als we geen technologische veranderingen en preventiestrategieën toepassen, ons voedselsysteem tegen 2050 de planetaire grenzen zal overschrijden die veilig zijn voor de mensheid.

Het gelijktijdig kwantificeren van de gezondheids- en milieurisicofactoren van verschillende voedingsmiddelen zou beleidsmakers, voedselproducenten en consumenten kunnen helpen bij het maken van voedingskeuzes die zowel de menselijke gezondheid als het milieu ten goede komen.

In een recent onderzoek hebben onderzoekers van de Universiteit van Michigan en Victor L Fulgoni van Nutrition Impact, LLC een schaal gecreëerd die de milieu-impact van voedingsmiddelen combineert met hun gezondheidseffecten om consumenten te helpen hun voedingsgezondheid te verbeteren en tegelijkertijd het milieu te beschermen.

Onder hun bevindingen ontdekten ze dat slechts 10% van de gemiddelde calorie-inname verantwoordelijk is voor meer dan een derde van de gemiddelde voedingsvoetafdruk. Door deze en de meest schadelijke voedingsproducten te vervangen, kunnen mensen hun gezondheid en het milieu ten goede komen.

“De bevolking kent enkele van de algemene tendensen, [zoals] wortelen zijn beter dan rood vlees voor zowel de gezondheid als het milieu”, zegt Olivier Jolliet, Ph.D., senior auteur van het artikel en professor in milieugezondheidswetenschappen aan de Universiteit van Michigan’s School of Public Health, vertelde Medical News Today: “Het plaatsen van cijfers en het kwantificeren van deze verschillen is belangrijk en informatief in twee richtingen.”

“Ten eerste: cijfers hebben de kracht om toekomstige effecten […] realistischer te maken en ze naar ons huidige bewustzijn te brengen, dat wil zeggen, ‘Oh 36 minuten verloren per hotdog, dit is aanzienlijk… zoals twee sigaretten, wil ik dit echt ?”, hij voegde toe.

“Ten tweede: deze resultaten helpen te identificeren wat er echt toe doet en onderscheid te maken […] tussen de voedingsmiddelen die we moeten vermijden, zoals rundvlees en verwerkt vlees, [en] voedingsmiddelen zoals zuivel- of gevogelteproducten, die misschien niet ideaal zijn maar [a] 4 keer [de] lagere CO2-voetafdruk en zijn bijna neutraal, of zelfs enigszins gunstig voor de gezondheid, “concludeerde hij.

Gegevensanalyse
De onderzoekers identificeerden 5.853 voedingsmiddelen die Amerikaanse volwassenen consumeerden uit de What We Eat in America 2011-2016-database. Vervolgens gebruikten ze de Health Nutritional Index (HENI) om te berekenen hoe gezond elk voedsel was.

HENI kwantificeert de gezondheid van voedsel door minuten van gezond leven aan te geven die zijn gewonnen of verloren door consumptie. Het model berekent minuten verloren of gewonnen leven op basis van correlaties tussen bepaalde voedingsmiddelen en negatieve gezondheidsresultaten.

“Sommige van de voedingsrisico’s die we in HENI hebben overwogen, worden gemedieerd door andere levensstijllijsten, en daar hebben we rekening mee gehouden”, eerste auteur Dr. Katerina Stylianou, die het onderzoek deed als postdoctoraal fellow bij de afdeling Milieugezondheidswetenschappen aan de University of Michigan’s School of Public Health, vertelde MNT.

“Het risico op meervoudig onverzadigde vetzuren en transvetzuren wordt bijvoorbeeld gemeten door [dagelijkse calorie-inname als percentage], dus we beschouwden fysieke activiteit als een aanpassingsfactor voor de voedingsrisicofactor. Voor met suiker gezoete dranken wordt het risico gemedieerd via [body mass index]. Evenzo wordt het effect van natrium op de gezondheid gestratificeerd naar ras en hypertensie, “voegde ze eraan toe.

De onderzoekers verdeelden de voedingsmiddelen in 48 verschillende categorieën en selecteerden de meest populaire die het dichtst bij de mediane HENI-scores van elke groep lagen voor verdere analyse. Ze overwogen ook zeven extra voedingsmiddelen die verschillende gerechten vertegenwoordigen.

In totaal selecteerden de onderzoekers 167 voedingsmiddelen voor verdere analyse, ongeveer gelijk aan 27% van de gemiddelde dagelijkse calorie-inname van de Amerikaan.

Vervolgens gebruikten ze IMPACT World+, een methode om de impact van voedsel op de levenscyclus te beoordelen, naast beoordelingen van watergebruik en schade aan de menselijke gezondheid, om de ecologische voetafdruk van elk voedsel te berekenen.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.