Is online therapie net zo effectief als reguliere therapie?

De laatste jaren is online therapie steeds populairder geworden. En hier is een goede reden voor. Je hoeft namelijk je woning niet meer uit om de juiste psychologische hulp te ontvangen. Je kan overal en altijd worden geholpen door een professional, ook als je in het buitenland bent. Maar hoe zit het nu met de effectiviteit van online therapie? Is online therapie net zo effectief als reguliere therapie of zitten hier grote verschillen tussen? Je leest het hier!

De voordelen van online therapie

Online therapie kan veel voordelen bieden, zoals flexibiliteit, anonimiteit en gemakkelijke toegang. Voor mensen die fysiek beperkt zijn of in het buitenland wonen, maar toch graag therapie in hun moedertaal willen volgen, is praten met een online psycholoog ideaal.

Je kiest zelf hoe je met de psycholoog wilt communiceren. De meeste mensen kiezen voor videobellen via een platform zoals Skype, maar het is ook mogelijk om via e-mail of via chat contact te hebben. Bovendien is het aanbod van psychologen op het internet erg groot. Er is dus altijd een therapeut met de juiste specialisatie te vinden.

Effectiviteit van online therapie

Oké, online therapie biedt meerdere voordelen. Maar nu het belangrijkste: is het net zo effectief als reguliere therapie? Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat online therapie effectief kan zijn bij diverse psychische aandoeningen, waaronder depressie, angst en burn-out.

Online therapie is grotendeels hetzelfde als ‘normale’ therapie in een praktijk. Er worden dezelfde technieken gebruikt en de psychologen hebben jarenlange ervaring. Volgens onderzoekers is het succes van online therapie te danken aan het feit dat personen de therapie volgen vanuit hun eigen vertrouwde omgeving. Cliënten voelen zich meer op hun gemak en praten hierdoor eenvoudiger over hun gevoelens en persoonlijke ervaringen.

Online therapie is niet voor iedereen geschikt

Nog even een kleine disclaimer: online therapie is niet voor iedereen geschikt. Sommige mensen vinden het fijner om in het echt bij de psycholoog op de bank te zitten. Bovendien kan face-to-face therapie een betere keuze zijn bij ernstige psychische aandoeningen.
Overweeg je om een psycholoog op afstand in te schakelen? Je kunt zowel terecht bij een online psycholoog als een online psychiater. Maar denk van tevoren goed na of online therapie aansluit bij jouw persoonlijke behoeften, voorkeuren en de ernst van je problemen. Het kan ook helpen om advies te vragen aan een professional.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.